az első bejegyzés

Tojásfestés növényekkel

Mindjárt itt a Húsvét hétfő! 🙂

Én nagyon szeretem a locsolkodást, akár kölnivel, akár szódásszifonnal. Kedves, vidám szokásnak tartom – meg jó móka. 😀

Én már évek óta levélrátéttel díszített, hagymahéjjal vagy céklalével festettet tojásokkal várom a locsolókat Húsvétkor. De más növények is alkalmasak, hogy sárga, piros, kék, barna, fekete vagy esetleg zöld színű tojásokat festhessük természetes módon.

A legismertebb tojásfestő növény a már fent is említett vöröshagyma (Allium cepa). Szép sárga árnyalatú lesz a tojás, ha hagymahéjjal együtt tesszük fel főni.

A többi festőnövénynél is hasonló módszerrel lehet a tojásokat megszínezni.

húsvéti tojásfestés levélrátétHa kreatívabbak akarunk lenni és van kedvünk hozzá, a tojásokra levágott harisnyadarabbal fogathatunk például egy kis petrezselyemzöldet, gyermekláncfű levelét vagy borostyánlevelet (ez pl. szív formájú nyomot ad), hogy ne csak színes, hanem díszes is legyen. (de bevált módszer nálam, hogy cellux darabokkal, illetve belőle kivágott mintákkal díszítve főzöm meg a festőlében a tojást).

Szép sárga árnyalatokhoz juthatunk, ha kerti körömvirággal (Calendula officinalis) festjük a tojást. Készítsünk főzetet 1 litervízből és négy marék szárított körömvirág sziromból, majd a tojásokat negyed órán át főzzük benne.

húsvéti tojás levélrátét

A juhar (Acer) levele is izgalmas sárgát ígér. Ehhez 1 liternyi vízbe egy-egy marék sárga vagy vörös levelet keverünk, majd jó 10 percig hagyjuk benne főni a tojásokat.

Az izsópnak (Hyssopus officinalis) zöld színező-anyaga van, ahogy a kerti rutának(Ruta graveolens) is, ezekből már egyetlen teli marék friss növény is elegendő 1 liternyi vízhez.

Kék árnyalathoz akkor juthatunk, ha a tojást a fekete áfonya (Vaccinium myrtillus) vagy fekete ribiszke (Ribes nigrum) hígítatlan levébe főzzük.

Izgalmas köztes színeket nyerünk, ha a festőnövényeket elegyítjük egymással, de a tojáshéj természetes adottságai (alapszíne, felületi egyenetlenségei) is okozhatnak kellemes meglepetéseket.”

További festőnövények:

névfestéshez használható részeielérhető színhatás
nagy csalán (Urtica dioica)az egész növénysárgászöld
borostyán (Hedera)levélzöldes
kamilla (Matricaria)virágsárga
kökény (Prunus spinosa)termésszürke
fekete bodza (Sambucus nigra)termés (tipp: termésből készül 100 %-os szörp)szürkéskék
dió (Juglans regia)kéreg, levél, zöld termésbarna
sárfány (Cathamus tinctorius)az egész növénysárga, vörös
tölgy (Quercus)kéregbarna
nyír (Betula)levél, kéregsárgászöld, vöröses

E fentieken kívül ki lehet próbálni tojásfestésre, ha a tojást apróra vágott vöröskáposztával tesszük fel főni.

Felnőttek számára egyedi tojásokat festhetünk, ha a főtt tojást egy csésze (2 dl) erős lefőzött kávéban (barnássárga lesz), illetve – ha nem sajnáljuk – vörösborban (pirosas lesz) hagyjuk állni több órán át. De ki lehet próbálni a hibiszkusz, a zöld és a rooibush tea, valamint a paprikával színezett víz festő tulajdonságát is.

Ezek pedig a saját tavalyi húsvéti hagymahéjjal festett, levélrátétes tojásaim:

husveti tojasok

Kellemes Húsvéti Ünnepeket! 🙂

Forrás:
A Felsőfokon.hu-ra írt cikkem
Hannelore Linse: Húsvéti díszek a természet kincseiből (Holló és Társa, 1999)
http://www.rd.com/slideshows/11-ways-to-dye-easter-eggs-naturally/

Fotók: innen, innen és innen

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .