viz vilagnapja
jeles napok

Március 22. – A Víz Világnapja

A víz ünnepének ötletét az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián vetették fel a víz értékére, a Kék Bolygó névadójára, az földi élet alapjának védelmére való figyelemfelhívás céljából, majd az ENSZ 47. Közgyűlésén határoztak a Víz Világnapjáról, melyet 1994. óta március 22-én tartanak meg minden évben az egész Világon.

A víz az életünk.

Jelen van mindenütt: a föld alatt, a föld felszínén, a levegőben, a növényekben, állatokban, az emberben – az összes élő szervezetben.

A víz latin neve aqua, de ennél is hangzatosabb elnevezése a dihidrogén-monoxid (két hidrogén és egy oxigén atom által alkotott dipólus molekula), és kémia képlete talán az egyetlen, amire mindenki emlékszik a tanulmányaiból: H2O.
Ő a legelterjedtebb vegyület a Bolygónkon. Színtelen, szagtalan, íztelen, 0 C°-on megfagy, 100 C°-on forr, semleges kémhatású (7 pH) – hozzá mérünk mindent.
A sűrűsége 4 C°-on a legnagyobb, ezért van az, hogy az ennél hidegebb jég úszik a cseppfolyós vízen.
A víz az egyetlen olyan anyag a Földön, ami egyszerre mindhárom halmazállapotban megtalálható: szilárd (jég), cseppfolyós (víz) és légnemű (gőz, pára).

víz a bolygón

A Föld felszínének 71 %-át borítja víz, mennyiségileg 1,34 milló köbméter. Ez a mennyiség a Föld kialakulása óta változatlan és egy állandó körforgás részeként vesz részt az Bolygó életében. Ebből az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz kb. 3 %, melyből 98 % felszín alatti víz. A fennmaradó résznek is nagy mennyiségét sarkvidéki jégtakarók és gleccserek foglalják magukba.

Magyarország ivóvízellátásnak több mint 95 %-a felszín alatti vizeken alapszik – hála az égnek, nomeg remek természeti adottságainknak, nekünk nagy mennyiségű, jó minőségű és ezért védendő édesvízkészletünk van.
A legnagyobb édesvíztartalékkal pedig Kanada rendelkezik a Földön.

emberi test víz

Az emberi szervezet 70 %-ban tartalmaz vizet (azon belül pedig a legtöbb az agyban 90 %). A szomjúság már a vízhiány (dehidratáltság) jele – elvileg nem szabadna soha megvárni, hogy érezzük.

Néhány fontos információ víz szervezetünkre gyakorolt hatásáról:
– már az enyhe dehidratáció is 3%-al lassítja le egyesek anyagcseréjét;
– segít az egészség és az ideális testsúly megtartásában, a fogyókúrában, a méregtelenítésben, stb. (egy egyetemi tanulmány szerint, egy pohár víz lefekvés előtti elfogyasztása, majdnem 100%-ban képes megszüntetni a diétázók éjszakai éhségérzetét );
– a vízhiány a nappali fáradtság első számú okozója;
– kutatások szerint, napi 8-10 pohár víz elfogyasztása képes jelentősen, akár 80%-ban is enyhíteni a hátfájást és az ízületi fájdalmakat;
–  a test víztartalmának 2%-ának csökkenése is képes zavaros, gyenge emlékezőképességet előidézni, zavart kelteni a matematikai képességben;
– csökkenti bizonyos ráktípusok kialakulásának kockázatát (bél-, húgyhólyag-, mellrák);
– belülről hidratál – azaz a legkiválóbb bőrfiatalító szer;
– nélkülözhetetlen a megfelelő keringéshez, anyagcseréhez…
(forrás: http://www.porthologos.hu/DF5F31EF-8E43-482A-8509-0FCB262C5177.html)

De e fentiekhez hozzá kell tennem, hogy nemcsak a testnek jó, hanem a léleknek is.

Tökéletes hangulatjavító, stressz oldó, derűhozó: gondoljunk csak egy kád meleg, illatos fürdőre, vagy a nyári vidám strandolásokra, de kikapcsol és megnyugtat, tökéletes meditációs „szer”: mikor az ember „csak” nézi a sima tó vizét, hallgatja a tenger hullámait, csodálja az aranyhidat naplementekor, nézi a végtelenbe zubogó patakot… 🙂

Igyál most egy pohár vizet, közben nézd meg az alábbi a csodálatos filmrészletet (a felvételen a Föld legmagasabb vízesését, a venezuelai Angel (Angyal) vízesést, vízesést csodálhatod meg! 🙂

Se ízed nincs, se zamatod, nem lehet meghatározni téged. Megízlelnek anélkül, hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga vagy az élet

(Antoine de Saint Exupery)

A vezérkép forrása: https://pixabay.com/hu/photos/szalajka-v%C3%B6lgy-patak-f%C3%A1tyol-v%C3%ADzes%C3%A9s-4267222/

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .